söndag, november 30, 2008

Sista dagen i november, första advent, julskyltningssöndag

Så är det december i morgon då. Nog den månaden på året jag tycker bäst om. Kan det bero på att jag är ett decemberbarn? Jag är däremot inte så helförtjust i julen. Men den slipper man ju inte undan. Även om man skulle resa bort så firar dom ju jul på andra ställen också. Första advent är det med. Men den bryr vi oss kanske inte heller så mycket om. Vi har satt upp 2 elektriska ljusstakar och jag hängde upp en julkappa i köksfönstret igår. Dock inte med tomtar och sådant på. Det får räcka ett bra tag. När jag var barn, i Göteborg, jag är född i mitten av 50-talet, så var det julskyltningssöndag till första advent. Då tog min mamma med mig till NKs stora skyltfönster. Det var en högtid för en liten flicka. En del är kvar vad gäller skyltningen men julskyltningssöndagen är väl borta sedan länge. Men här i Halmstad, och vad jag förstår på andra mindre orter, så lever traditionen kvar och jag tycker det är riktigt trevligt. Vi, mannen och jag, promenerade ner på stan här på eftermiddagen. Ganska mycket folk var det men mannen sa att vi var senare förra året och att det var därför det var så mycket mer folk då. Jag tyckte också att det var fler stånd på Stora Torg förra året. Kände mig nästan som ett barn som blivit stor. Allt är ju så mycket mer och större när man är liten. Vi gick omkring lite och insöp både butiksfönster och människor. Bl a var vi vid Rings blommor på Brogatan. En tradition som min man har. Det är 3 skyltfönster i denna blomsterbutik och vilken skyltning. Det är så fantastiskt så jag blir alltid stående där en god stund. Mycket, stilfullt och så vackert. På torget fanns det flera stånd med stickat och något med virkat. Bland det virkade fanns det flera dukar som jag själv har här hemma. Jag tycker att det brukar stå på beskrivningarna att man inte får virka dom för försäljning. Har jag missuppfattat det tro? Vackra var dom men det var ju också därför jag virkade dom en gång. Troligen mönster från 70-talet. Det stickade är ju en smaksak men den del fina sjalar fanns det. Det enda jag köpte var en burk senap. Jag har så länge letat efter något gott och till slut blev det en liten burk whiskeysenap. Jag är nämligen väldigt kräsen vad gäller senap, det duger inte med vad som helst. I morgon var det då december och vanlig arbetsdag igen.

4 kommentarer:

teresa sa...

Nog har du rätt alltid; inte får man sälja saker man stickat/virkat efter upphovsskyddade mönster. Fy.
(Det är ju inte ens särkilt svårt att s a s göra om mönstren, om man nu vill utgå fr. ett speciellt).
Ha en fin första advent!

Tina sa...

Hej läser att allt är bra med dej. Har gjort desamma några ljusstakar sen får det va bra. Läste i ditt förra inlägg om vården. Roligt att läsa att det är fler som är engagerade i sitt arbete, arbetar själv i vården det är inte ofta man får beröm.
Ha en bra adventsöndag
/Tina

LenaL sa...

Visst var skyltsöndagen magisk, när man var barn! Allt var så förunderligt, kommer ihåg att jag såg en tv - som dessutom var igång! - för första gången på just en skyltsöndag. Fast den sortens magi har väl bleknat med åren, tyvärr. Nu känns det mest trångt och rörigt. Det är väl priset man får betala för att bli gammal och blasé?!

Hoppas du får en rikgit härlig adventstid!

Kram

Marias stickning och läsning sa...

Tack för din varma kommentar! Trots allt elände är det ju ändå skönt när advent kommer med ljus, lussekatter och glögg mm. Håller med om att december är en trevlig månad.
Kram
Maria