söndag, november 10, 2013

Halmstads Hemslöjdsgille på Hallands Konstmuseum


Idag har jag och ett gäng till varit på Hallands Konstmuseum. Vi, Halmstads Hemslöjdsgille, hade en programpunkt ”Avsluta, börja, prova på”. Det kom lite folk då och då men vi kan inte skryta med att det kom många. De flesta gick runt och tittade intresserat och mindre intresserat på vad vi sysslade med. Synd att folk inte passade på för jag hör ofta kommentarer att folk har olika påbörjade projekt hemma som liksom gått i lås och man kommer inte vidare. Eller köpt material som man inte kommer igång med. Det var ju det vi skulle göra tillsammans.

En kvinna undrade om vi visste om det fanns någonstans man kunde lära sig filtning. Det finns ju flera tekniker när det gäller just filtning och jag skulle också vilja lära mig det. Ingen av oss visste någon som sysslar med det. En man tittade in och undrade om hård slöjd. Tyvärr så känner jag inga som sysslar med det. Vi har inte ens någon hemslöjdskonsulent, slöjdutvecklare heter det här i Halland numera, vad gäller hård slöjd.

Vi har ingen Hemslöjdsbutik i Halmstad längre och det tar många som intäkt för att Hemslöjden inte finns längre i stan. Men ack vad fel dom har.

Från vänster, Kirsten, Eva, Gunilla och Anna.

En kvinna jag aldrig träffat stickade av växtfärgat garn. Det blev kuddar och en kudde för varje färgskala. Hon vill tyvärr inte vara med på bild men kudden fick jag ju fota. Visst blir dom läckra. Det var väldigt många garnstumpar som var knutna på baksidan.

Anna sydde lappar men egentligen var det en teknik att exempelvis laga sina jeans. På bilden nedan så ser ni hur hon lagat sina egna jeans. Det var en japansk teknik och finns att läsa om i senaste numret av Hemslöjden.


Gunilla stickar just på den här bilden en grytlapp med Binge-mönster. Men under eftermiddagen sydde hon även på en del till en dräkt. Gunilla är duktig på att sy dräkter.

Kirsten är en tusenkonstnär. Just det här ett broderi som gjort. Men hon hade fler broderier på gång. Kirsten köper en del gamla saker på exempelvis Kupan eller liknande och broderar på det. Vackra saker på t ex servetter, dukar och lakan. 
Kirsten gör också sådan här saker av papper. Jag har lärt mig att det är pappersslöjd, men jag vet inte om det är korrekt.


Här har Kersti en del provlappar som hon har med sig när hon har kurser i Binge-stickning. Lite olika mönster, olika färgkombinationer och även olika garner. Allt är inte enl tradition. Många tycker ju att det ska vara i de gamla färgerna och traditionsenligt garn. Inser att jag inte fått med Kersti på bild men ni kan se lite längre ner i min blogg så finns hon där. En parant dam i Binge-stickat.

Kirsten var en av de första jag lärde känna inom Hemslöjden och hon är makalös. Det känns som att det inte hon kan är inte värt att veta. Men jag stickar bättre än hon gör. Hihihi.

2 kommentarer:

Rosenvante sa...

Trist att det var så dåligt med folk som kom. Här tycker jag det är så dåligt annonserat och man missar en massa kul grejer för den skull, hur var det för er, bra annons?

Rosenvante sa...

Just det, hälsa maken att jag använde mig av honom ibland när jag ville få blommor, det lyckades bra ett tag men nu har han glömt att det var varje vecka en ny bukett skulle lämnas.
Det är imponerande tycker jag att du får en ny varje vecka, men självklart ska jag inte klaga, jag har världens goaste och snällast man.